26 Aralık 2012 Çarşamba

Serie A'ya özlem...

" Serie A, İtalyan futbol liglerinin en üst seviyesidir. Ana sponsoru TIM ( Telecom Italia Mobile) adındaki İtalyan telekomünikasyon şirketidir." Buraya kadar her şey normal. Normal olmayan ise son 10 yılda Serie A'da yaşanan düşüş.

Doksanlı yıllar ve iki binlerin başında Serie A'nın karşısında durmak diğer dünya ligleri açısından imkansızdı. Bir İtalyan takımının Avrupa kupalarında aldığı bir yenilgi haftalarca konuşulurdu. Oyuncu kalitesi, maddi hacmi, taraftar potansiyeli ve tabi ki ihtişamlı başarılar İtalyan Ligi'nin Avrupa'nın en iyi ligi yapmıştı. Ama belki de İtalya Ligi'ni günümüzdeki kasvetli ve hantal görünümüne sokan yıl; 2006 ve olay da şike skandalıydı. Çöküş perçinlenmişti. 2006 Dünya Kupası müzeye konulsa da Serie A hançerlenmişti bir kere...

Sette Sorelle'nin (Roma, Juventus, Lazio, Parma, İnter, Milan ve Fiorentina) Avrupa'yı salladığı zamanlarda Serie A bambaşkaydı. O yıllardaki bu takımlardan herhangi birini günümüzde 5 büyük lige koysak çok rahat şampiyonluğa oynardı. Çünkü o yıllarda bu takımlar ilmek ilmek yıldız oyuncularla örülüydü. Yıldız yağmurunda şemsiyesiz kalınmıştı bir kere; İtalya Ligi bütün yıldızların mutlaka oynamak istediği bir platformdu.

Bu yıldızları ve muadillerini bir daha hangi lig  bizlere sunabilir?

Juventus:

angelo peruzzi, ciro ferrara, moreno torricelli, paolo montero, angelo di livio, antonio conte, alen bokšic, alessandro del piero, michele padovano, didier deschamps, christian vieri, nicola amoruso, vladimir jugovic, alessio tacchinardi, zinedine zidane, gianluca pessotto, fabrizio ravanelli, gianluca vialli, attilio lombardo, filippo inzaghi ve juan pablo sorín.

Ac Milan:

sebastiano rossi, christian panucci, paolo maldini, filippo galli, franco baresi, francesco coco, mauro tassotti, alessandro costacurta, demetrio albertini, marcel desailly, dejan savicevic, roberto donadoni, zvonimir boban, massimo ambrosini, stefano eranio, patrick vieira, paolo di canio, george weah, roberto baggio, gianluigi lentini, ibrahim ba, leonardo; hatta marco van basten, jean-pierre papin, frank rijkaard ve ruud gullit.

Parma:

luigi apolloni, antonio benarrivo, nestor sensini, dino baggio, hernán crespo, gianluigi buffon, roberto mussi, fabio cannavaro, enrico chiesa, lilian thuram, tomas brolin, diego fuser, alain boghossian, faustino asprilla, luigi apolloni ve ariel ortega.

İnter:

gianluca pagliuca, giuseppe bergomi, francesco colonnese, javier zanetti, fabio galante, youri djorkaeff, salvatore fresi, aron winter, ronaldo r9, nicola ventola, zé elias, diego simeone, benoît cauet, taribo west, francesco moriero, iván zamorano, paulo sousa, andrea pirlo, sebastien frey, dario šimic, mikaël silvestre, mauro milanese, alessandro pistone, marco delvecchio, clarence seedorf ve álvaro recoba.

Lazio:

paolo negro, stefano lombardi, giuseppe favalli, marcelo salas, roberto mancini, siniša mihajlovic, alessandro nesta, sérgio conceição, giuseppe pancaro, paul okon, guerino gottardi, pavel nedved, alen bokšic, dejan stankovic, iván de la peña, fernando couto, matías almeyda, giampiero pinzi, christian vieri, diego simeone, josé chamot, marco di vaio, massimiliano esposito, simone inzaghi, giuseppe signori, caluio lopez ve juan sebastián verón.

As Roma:

antonio chimenti, cafu, vincent candela, aldair, luigi di biagio, dmitri alenichev, ivan tomic, damiano tommasi, francesco statuto, paulo sérgio, francesco totti, marco delvecchio, vincent candela, daniel fonseca, abel balbo, martin dahlin.

antonio cassano'nun yeni yeni Bari'de parladığı yıllarda bizler daha gençtik ve ne yazık ki yukarıda ismi yazılı isimlerin kıymetini bilemedik. Peki ya Brescia'nın bile roberto baggio, dario hubner, andrea pirlo, luca toni, igli tare, josep guardiola gibi isimlere sahip olmasının kıymetini neden bilemedik?

Umursamaz serseri alvaro recoba'yı özler, cecchi gori'nin kaprislerini de hoş bir anı olarak hatırlar haldeysek mor menekşe bahçelerinde; ne güzel bir ligmişsin sen be Serie A!







 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder